Kitten Nutrition Quiz

Take this CAT FANCY exclusive quiz to find out if you fulfill your kitten's diet needs.

Printer Friendly
Do you know which nutrients are necessary in your kitten’s diet in order to grow and develop into a healthy adult? Take Cat Channel’s quiz to test your knowledge of kitten nutrition.

1. What type of diet should you feed a 2- to 9-month-old kitten?
    a) Weight management diet
    b) Adult maintenance diet
    c) “Growth” formula or “All Life Stage” diet
    d) Any of the above

2. Kitten diets require the same nutrients as adult cats, but in greater amounts because they’re growing. How much higher of an energy intake do they need?
    a) Around 25% more calories than an adult cat needs
    b) Around 50% more calories than an adult cat needs
    c) About twice that of an adult cat
    d) About 3 to 4 times that of an adult cat

3. Besides being more calorie-dense than adult cat food, growth formulas generally contain higher levels of which of the following nutrients?
    a) Protein
    b) Fat
    c) Certain vitamins and minerals
    d) All of the above

4. True or False? Kitten growth formulas are usually higher in fiber than adult maintenance diets.
    a) True
    b) False

5. In general, growth formulas contain higher levels of calcium and phosphorus. Why are these minerals important for growing kittens?
    a) They are needed for building strong bones and teeth
    b) They are crucial for building nerves, blood vessels, muscles and organs
    c.) They facilitate proper cell division necessary for building bodily tissue
    d) All of the above

6. Kittens need higher levels of Vitamin D in their diets than adults. What does Vitamin D do?
    a) Facilitates proper cell division necessary for building bodily tissue
    b) Aids in the absorption of calcium and phosphorus
    c) Both A and B
    d) Neither A or B

7. Which nutrient group do the most of the calories come from in kitten food?
    a) Carbohydrates
    b) Proteins
    c) Fats
    d) Vitamins and minerals

8. What is the best source of calcium for a kitten over 10 weeks of age?
    a) Mother’s milk
    b) Cow’s milk
    c) Kitten milk replacer
    d) A commercial kitten food that is fortified with vitamins and minerals

9. True or False? Feeding an adult cat food to a kitten could cause stunted growth and bone deformities.
    a) True
    b) False

10. Kittens need a diet high in fat because:
    a) Fat contain Omega-3 fatty acids, which are important for the health of the skin and coat
    b) Fat contains the calories needed for growth and to help the kitten maintain energy levels for active play
    c) Both A and B
    d) Neither A or B    


SCORING
Score one point for every correct answer:

1. C
2. C
3. D
4. B
5. A
6. B
7. C
8. D
9. A
10. C

1-4 points: Uh-oh. You didn’t answer many questions correctly. Well, hopefully this quiz has helped you see that good nutrition should be a high priority. To learn more about this important topic, read this month’s article about kitten nutrition in Cat Fancy. Your veterinarian will also be able to give you a lot of guidance about what to feed your kitten.  

5-7 points: Not bad. You know some of the basics about kitten nutrition. However, there’s still a lot to learn. Make it a point to read articles on this topic and ask your veterinarian some dietary questions on your next visit. The more you know, the better you’ll be able to care for your kitty.

8-10 points: Great job! You understand that feeding a proper diet is the number one step you can take to keep your kitty healthy, and that good dietary habits need to start the day you first bring your kitten home. As the pet parent, it’s your responsibility to make sure your feline friend is eating a healthy, well-balanced diet, starting with kittenhood and throughout life.
Printer Friendly

 Give us your opinion on
Kitten Nutrition Quiz

Submit a Comment   Join Club
Earn 1,000 points! What's this?


Top Products

ADS BY GOOGLE